Mobiliseren van gewrichten heeft tot doel een gewricht beter te laten bewegen en/of voor pijnvermindering bij beweging te zorgen. Het kan gebeuren dat door een blessure of gipsperiode een gewricht niet meer zo soepel beweegt als voorheen en/of pijnlijk is tijdens beweging. Deze bewegingsfunctie kan hersteld worden door het gewricht met bepaalde technieken te bewegen. Dit kan passief, actief of geleid actief gebeuren.
Als de cliënt niks doet en het gewricht ontspant kan de therapeut deze bewegen. Dit is een passieve mobilisatie. In geval van actief mobiliseren brengt de cliënt het gewricht zelf in beweging. Een combinatie tussen deze twee vormen is ook mogelijk. De therapeut helpt en/of ondersteunt de beweging. Dit wordt geleid actief mobiliseren genoemd.
De therapie bestaat uit het opheffen van de bewegingsbeperking door middel van uiterst subtiele en gerichte mobilisaties. Hierdoor komt de cliënt weer tot een voor hem/haar zo gunstig mogelijke manier van bewegen in de wervelkolom en/of andere gewrichten. De harde manipulatieve technieken die in andere stromingen worden toegepast worden bij Sport in Vorm niet gebruikt.
Meestal is alleen mobiliseren tijdens de behandelingen niet voldoende om van de klachten af te komen. Om een zo goed en snel mogelijk resultaat te halen worden veelal thuisoefeningen opgegeven.